Skip to main content

Potpisan Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane

U svrhu opremanja i osnaživanja kapaciteta Crvenog križa, u utorak 10. rujna 2024. godine, u Zagrebu smo s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva potpisali Ugovor o bespovratnim sredstvima za infrastrukturno opremanje posrednika u lancu doniranja hrane i banke hrane u iznosu od 23.177 eura za nabavu novog vozila. Time smo osigurali dostupnost svima koji trebaju pomoć Crvenog križa, kroz dostavu donirane hrane.

Svečanost uručenja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava upriličena je za udruge Crvenog križa iz Krapinsko zagorske županije, a Ugovore su dodijelili Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede šumarstva i ribarstva i Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane, istog ministarstva.

Sve izraženije  klimatske promjene u kombinaciji s epidemiološkim poremećajima i društvenim i gospodarskim nestabilnostima, snažno utječu na produktivnost u proizvodnji i preradi hrane, na njezinu dostupnost i u konačnici na cijenu gotovog proizvoda te je stoga od strateške važnosti racionalno postupanje s hranom, kao i daljnja težnja prema samodostatnosti u proizvodnji hrane. Osiguravanje dostatnosti hrane za sve ljude trebao bi biti univerzalan cilj. Svi snosimo odgovornost i trebamo imati visoko razvijenu svijest o hrani, odnosno o problemu bacanja hrane.

Dobrotvorni rad Crvenog križa, humano je poslanje i skrb o temeljnim, egzistencijalnim uvjetima svih naših obitelji koje žive na marginama, izložene riziku od siromaštva. Taj rad nije samo socijalno konotiran već je i ekološki, prevenira i sprječava stvaranje otpada hrane, zagovara štednju, smanjivanje onečišćenja prirode, zraka, vode i zemlje, unaprjeđenje i čuvanje okoliša, staništa života.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *